Mielőtt az ember nekiáll nyelvet tanulni, nem árt, ha végig gondolja előtte, hogy mi vár rá, mire van szükség a siker érdekében?

Az első és legfontosabb annak tudatosítása, hogy a nyelv nem egzakt tudomány. Nem lehet úgy tanulni, mint a történelmet, vagy az irodalmat, vagy akár, mint egy verset. Ahhoz, hogy érjen valamit és ténylegesen használni is tudjuk, türelem kell és rengeteg gyakorlás.

A mostani 50-es és azon felüli korosztály számára például ott volt az orosz. Kötelező, tantárgyi óra volt. Emlékeznek belőle bármire is? Tisztelet a kivételnek, nem sokan. Néhány szó, vagy kifejezés talán megmaradt, de nagy részének nem volt élő nyelvtudása oroszból, hacsak nem valamiért később a munka világában is arra orientálódtak, de akkor is biztos, hogy plusz energiát követelt tőlük a nyelv beszéd szintű ismerete.

S ezzel vissza is kanyarodtunk a témához, melynek lényege, hogy a lehető legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nyelvtanulásra adjuk a fejünket, ha úgy közelítjük meg, mintha egy nagy információ halmaz lenne, amit, ha következetesen biflázunk, egyszer csak meglesz a fejünkben és letudtuk egy életre.

Hogyan kell hát jól tanulni a nyelvet?

Sok-sok türelemmel.
Legyünk türelmesek magunkhoz és a nyelvhez is. Gondoljunk csak bele, milyen érzés lenne fiatalként, vagy felnőttként elkezdeni magyarul tanulni? Pontosan tudnánk, hogy nem fog menni egyik napról a másikra, hiszen a nyelv nem csak megtanult szavakból áll, ott a nyelvtan, a különböző kifejezések és az a rengeteg árnyalatnyi finomság, amitől tényleg használni tudjuk.

Rengeteget gyakorolva.
Levelet, e-mailt írva, vagy élő szóban. Ha nem ültetjük át a gyakorlatba mindazt, amit a nyelvtanról tanultunk és a szavakat, amiket memorizáltunk hozzá, akkor vagyunk az ,,értek én sok mindent, de válaszolni nem tudok” állapotában, tehát még nem beszéljük a nyelvet. Maximum értjük, ami haladás, de az sajnos nem segít a gyakorlatban.

Szánjuk rá az időt.
Nem 2-3 hónapot, megfeszített tempóban, hanem inkább 6-8-at, olyan intenzitással, amit az agyunk is bírni fog. Ez körülbelül napi 2 óra. A lényeg itt a következetesség, mert a sikerélmények akkor fognak igazán jönni, amikor már nem kell a szórenden, az igeidő sajátosságain gondolkodni, mielőtt megszólalunk, hanem ezek automatikusak és látjuk, hogy a másik megérti a mondanivalónkat, mi pedig értjük a reakcióját és mielőtt észbe kapnánk, máris angolul BESZÉLGETÜNK. Ez pedig hatalmas élmény!

Pontosan erre törekszünk a tanulóinkkal együtt mi is. Nálunk bőven lesz időd, lehetőséged órára jönni, olyankor, amikor neked jó!

Hosszú távban gondolkodunk és maximálisan a te céljaidat helyezzük előtérbe! (hol tartasz éppen és mit szeretnél elérni? Nyelvvizsgát? Biztos kommunikációt?)

Mindeközben koncentrálhatsz a saját haladásodra, nem kell várnod senkire és neked sem kell félned, hogy lassítasz bárkit is, ha nehezebben boldogulsz egy-egy anyagrésszel.

Következetesen, türelemmel haladhatsz a célod felé, miközben folyamatos segítséget és támogatást kapsz, hogy a végén jó kedvűen beszélgethess angolul bárkivel, bármiről! Mert ez a nyelvtanulás lényege!

Ha tetszett ez a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Kövess bennünket facebook-on, hogy mindig lásd az aktualitásainkat!

Kérdésed van? Keress bennünket az elérhetőségeink valamelyikén!